Gambar 50,000 galaksi di alam semesta

Blogpenyamun,Peta di bumi sudah agak besar bagi kita di dunia ini.. pernah tak korang tahu kita di Galaksi BimaSakti ini sungguh kecil sekali. Disini aku nak tunjukkan satu peta yang tersangat-sangat besar iaitu peta dengan 50,000 galaksi di alam semesta:
Allah berfirman: DIALAH YANG MENJADIKAN BUMI SEBAGAI HAMPARAN BAGIMU DAN LANGIT SEBAGAI ATAP DAN DIA MENURUNKAN AIR (HUJAN) DARI LANGIT LALU DIA MENGHASILKAN DENGAN HUJAN ITU SEGALA BUAH-BUAHAN SEBAGAI REZEKI UNTUKMU; KERANA ITU JANGANLAH KAMU MENGADAKAN SEKUTU-SEKUTU BAGI ALLAH PADAHAL KAMU MENGETAHUI. (AL-BAQARAH : 22)

Gambar ini menunjukkan hampir 50,000 galaksi di alam semesta terdekat, yang dikesan oleh Micron Dua Semua Sky Survey (2MASS) dalam cahaya inframerah.

Gambar yang dihasilkan adalah permadani yang luar biasa dari galaksi yang membantu saintis memahami bagaimana alam semesta terbentuk dan berevolusi. Ini adalah peta 3-D paling lengkap dari alam semesta bumi (ke jarak 380 juta tahun cahaya) yang pernah dibuat.

Ini dibuat menggunakan data dari Thomas H. Jarrett, yang bekerja sebagai jurutera teleskop ruang angkasa Spitzer WISE dan serta saintis sokongan untuk 2MASS.
Subhanallah, jika galaksi bumi milky way atau bimasakti hanya sekecil itu, betapa kecilnya kita lagi di sisi Allah?

ALLAH MAHA BESAR!
Tags: , , ,

About Me

Terima kasih Anda telah membaca tentang Gambar 50,000 galaksi di alam semesta
Rating: 100% based on 99998 ratings. Review by Blogpenyamun
Ditulis Oleh
Semoga informasi Gambar 50,000 galaksi di alam semesta memberikan manfaat bagi Anda. Salam Sukses